Muuttotavara

Jos olet asunut yli 12 kuukautta EU:n ulkopuolella ja olet muuttamassa takaisin Suomeen, tältä sivulta löydät ohjeita miten toimia. Muuttotavarana pidetään muuttajan omistamaa irtaimistoa, jonka muuttaja on omistanut yli kuusi kuukautta lähtömaassa ja joka on ollut hänen tai hänen perheensä henkilökohtaisessa käytössä. Muuttotavarana ei saa tuoda mitään kaupalliseen käyttöön tarkoitettua tavaraa.  Muuttotavaroista on aina oltava muuttajan tekemä tavaraerittely (tavaraluettelo), joka esitetään tullille tuontitullauksen yhteydessä.

Muuttotavaroina ei kannata tuoda edes pieniä määriä alkoholia sillä siitä joutuu poikkeuksetta maksamaan alkoholiverot Suomeen ja ne ovat usein kalliimmat kuin itse alkoholi Suomesta ostettuna. Alkoholia ei voida lukea muuttotavaraksi vaan se on aina tuontia, josta kannetaan tulli ja verot.

Jos muuttotavaroissa on aseita ja niiden tarvikkeita, ilmoita asiasta meille ajoissa sillä aseet ilmoitetaan aina Tullille.

MUUTTOTAVARALOMAKKEEN löydät tästä

Muuttotavaran purku

Purkaminen tulliterminaaliin satamassa

Kaikki kauttamme tulevat kontit saapuvat Helsinkiin Vuosaaren satamaan, jossa ne puretaan tulliterminaaliin ja tällöin tavarat ovat noutovalmiita kontin purkamisen jälkeen.

Purkaminen kotiosoitteeseen

Jos olet ostanut kokonaisen konttirahdin vain omille tavaroillesi, voidaan kontti myös ajaa antamaasi osoitteeseen, jolloin annamme kilpailukykyisen tarjouksen kuljetuksesta yhteistyökumppaneidemme rahdilla. Jos varaudut vastaanottamaan rekkakuljetuksen esimerkiksi kotiosoitteeseesi, huomioi että rekka-auto tarvitsee vähintään 18 metriä tilaa pituussuunnassa sekä 6 metriä tilaa leveyssuunnassa kontin maahan laskemista varten. Kuljetushintaan kuuluva vapaa purkuaika on 60 minuuttia, jonka jälkeen kuljetusliike veloittaa odotusajasta. Kontti tulee siivota kaikista pakkausjätteistä, tai varustamo veloittaa siivouskustannukset asiakkaalta.

Kontin purkaminen saattaa kuulostaa yksinkertaiselta toimenpiteeltä ja usein siihen käytettävä aika arvioidaan alakanttiin. Kokemuksemme mukaan kontin purkaminen tulliterminaaliin tulee lähes poikkeuksetta halvemmaksi kuin kotipihassa purkaminen.